Menu
Menu

Praktische zaken

Zwangerschapsverlof en werk

Officieel hoef je pas 3 weken voor je zwangerschapsverlof begint aan je baas te vertellen dat je zwanger bent. Maar ja, hij ziet het natuurlijk al veel eerder! Wanneer is het nu de beste tijd om het te vertellen?

Jouw keuze

Het is natuurlijk helemaal aan jou wanneer je het vertelt, indien je het maar uiterlijk 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint vertelt. Toch is het fijn om het rond week 14 te doen. Jouw baas kan rekening met je houden en tijdig vervanging regelen. Een zwangerschapsverklaring van de verloskundige geeft je recht op verlof.

Werk je voor een baas?

Je werkgever krijgt doorbetaald tijdens je zwangerschapsverlof. Het is belangrijk om ook rekening te houden met het soort werk dat je doet. Loop je risico op je werk, bijvoorbeeld door röntgenstraling, giftige stoffen of kleine kinderen met infectieziekten, vertel je baas dan zo snel mogelijk dat je zwanger bent, zodat er maatregelen genomen kunnen worden. Gedurende de zwangerschap is het slim om met meerdere dingen rekening te houden betreffende je werk. Denk hierbij aan de werkdruk, temperatuur, harde geluiden of fysieke inspanning. Geef dit tijdig aan bij je werkgever.

Eigen baas?

Ben je zelfstandige? Dan is het mogelijk een ZEZ-uitkering aan te vragen (Zelfstandige en Zwanger). Kijk op de website van het UWV voor meer informatie over waar je recht op hebt gedurende je zwangerschap.

2 submarine Leestijd: 2 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.