Menu
Menu

Praktische zaken

Kinderopvang regelen

Het lijkt nog heel ver weg, maar toch kun je niet vroeg genoeg beginnen om met je partner te bespreken hoe jullie de kinderopvang gaan regelen en de taken willen gaan verdelen.

Oriënteer

Het is wel zo prettig dat je samen met je partner het juiste gevoel hebt bij het soort opvang dat jullie zouden willen. Zijn er opa’s en oma’s die misschien op willen passen, is er een leuk kinderdagverblijf in de buurt of gaat jullie voorkeur uit naar een gastouderopvang? Oriënteer wat de mogelijkheden in jouw omgeving zijn.

Verschillende soorten kinderopvang

Er zijn meerdere opties voor de opvang van je kindje:

  • Kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf is voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar. Dit is een goede plek voor je kindje om te wennen aan andere kinderen en volwassenen en zichzelf te ontwikkelen. De pedagogische medewerkers zijn gespecialiseerd in hetgeen je kindje nodig heeft en werken aan de persoonlijke ontwikkeling.

  • Gastouderopvang

Gastouderopvang is kinderopvang bij een gastouder thuis. Het aantal kinderen is hier kleiner. Een voordeel van gastouderopvang is dat er vaak meer ruimte is voor persoonlijke aandacht en dat er meer mogelijkheden zijn in de breng- en ophaaltijden.

  • Opa en oma

Willen jouw ouders een deel van de opvang op zich nemen? Superfijn! Hier krijg je echter geen kinderopvangtoeslag voor, tenzij zij geregistreerd staan als gastouder. Op de website van de Rijksoverheid vind je alle informatie over hoe je gastouder kunt worden.

  • 24-uurs opvang

Werken jullie beiden, bijvoorbeeld in de horeca of hebben jullie tegelijk een nachtdienst? Gelukkig zijn er ook dan mogelijkheden, zoals de 24-uurs opvang. Deze zijn 24/7 geopend en zijn vaak heel flexibel.

  • Ouderparticipatiecrèche

Dit wil zeggen dat ouders onderling elkaars kinderen opvangen. Dit is een officiële vorm van kinderopvang en houdt in dat een of twee ouder(s) op maximaal 12 kinderen passen. Op deze website is een overzicht te zien op welke plekken in Nederland zich een ouderparticipatiecrèche bevindt.

3 submarine Leestijd: 3 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.