Menu
Menu

Praktische zaken

Het regelen van kraamzorg

Zodra je weet dat je zwanger bent, komen er direct veel vragen naar boven. Een van deze vragen is wanneer je de kraamzorg moet regelen.

Wat houdt kraamzorg in?

Nadat je bent bevallen van je kindje, heb je de eerste paar dagen een kraamverzorgster in huis. Zij houdt tijdens de kraamtijd de gezondheid van jou en je kindje in de gaten, ze legt je van alles uit over de verzorging van de baby en zaken als veiligheid. Ook verricht ze lichte huishoudelijke taken. Alles om het jou en je partner wat gemakkelijker te maken. De kraamverzorgster houdt je kindje nauwlettend in de gaten. Zo zal ze je kindje wegen, de temperatuur in de gaten houden en kijkt ze of hij/zij goed drinkt, poept en plast.  Je kunt je kraamverzorgster alles vragen, niets is gek. Het is heel normaal dat je in het begin wat onzeker bent. De kraamverzorgster is er juist om antwoord te geven op al jouw vragen en jouw onzekerheden weg te nemen.

Hoe lang krijg je kraamzorg en hoeveel kost het?

Dit hangt af van je situatie. Wettelijk krijg je minimaal 24 uur en maximaal 80 uur aan kraamzorg, maar bij een basisverzekering wordt standaard 49 uur aangehouden wanneer je borstvoeding geeft. Dit wordt verdeeld over 8 dagen, met een uitzondering tot 10 dagen. Geef je geen borstvoeding? Dan krijg je gemiddeld 45 uur kraamzorg. Tijdens het eerste gesprek bij het kraambureau wordt ingeschat op hoeveel uur kraamzorg je daadwerkelijk recht hebt, zodat je hierop bent voorbereid.

Wanneer moet je kraamzorg regelen?

We raden je aan om rond je 12e week de kraamzorg te gaan regelen. Het is belangrijk om op tijd kraamzorg te regelen, zodat je je goed kunt oriënteren. Bovendien loop je de kans dat het kraambureau vol zit wanneer je hier te laat naar op zoek gaat en dat wil je natuurlijk niet.

3 submarine Leestijd: 3 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.