Menu
Menu

Praktische zaken

Borst- of flesvoeding?

Ga je straks borst- of flesvoeding geven? Het is goed om hier van tevoren over na te denken en de voor- en nadelen voor jezelf af te wegen. Natuurlijk heeft iedereen hier een mening over en vind je veel verschillende informatie op het internet, maar uiteindelijk gaat het erom dat je doet waar jij je het prettigst bij voelt.

Voordelen borstvoeding

In borstvoeding zitten van nature antistoffen die goed zijn voor de immuniteit van je baby. Daarnaast is het fijn dat je borstvoeding altijd bij de hand hebt, het is gratis, het raakt nooit op en het is altijd op de goede temperatuur! Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die borstvoeding hebben gehad op latere leeftijd een kleinere kans hebben op hart- en vaatziekten en suikerziekte. Bovendien is borstvoeding makkelijker verteerbaar voor je kindje, waardoor hij of zij minder snel last zal krijgen van darmproblemen. Een voordeel voor jou: door het geven van borstvoeding ben je over het algemeen sneller op je oude gewicht.

Nadelen borstvoeding

Helaas is het geven van borstvoeding niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het kan dat dit niet vanzelf gaat en dat jij en je kindje dit moeten leren. Bovendien kan het best ‘zwaar’ zijn dat jij de enige bent die je kindje kan voeden, niemand kan het even van je overnemen. Als je het een keertje niet kunt doen, moet je in de gaten houden dat je vooraf genoeg hebt gekolfd. Daarnaast is het lastig in te schatten hoeveel je kindje nu precies heeft gedronken. Wat jij eet kan ook invloed hebben op de borstvoeding, hier moet je dus rekening mee houden. Zo kun je scherpe kruiden of koolsoorten beter vermijden, want hier kan je kindje last van krijgen. Borstvoeding moet je stapje voor stapje afbouwen, hier kun je dus niet zomaar mee stoppen.

Voordelen flesvoeding

Een voordeel van flesvoeding is dat iedereen het even van je over kan nemen, zodat jij ook je rustmomentje kan pakken. Daarnaast weet je precies hoeveel je kindje drinkt. En, in tegenstelling tot wat we hierboven genoemd hebben, hoef jij verder niet op te letten wat je eet en hoe je een flesje geeft heb je zo geleerd.

Nadelen flesvoeding

Had je even niet in de gaten dat de babyvoeding bijna op was en ben je net bij de supermarkt geweest? In tegenstelling tot borstvoeding, heb je van flesvoeding niet altijd standaard een voorraadje. Bovendien kost het natuurlijk geld, terwijl borstvoeding helemaal gratis is. Daarnaast kan het ooit wat gedoe op leveren om, wanneer je niet thuis bent, warm water te ‘vinden’ en moet je de fles en de speen elke dag goed schoonhouden door deze uit te koken. De babyvoedingen van tegenwoordig zijn van hoge kwaliteit, maar het blijft uiteraard minder natuurlijk dan borstvoeding.

Of je nu voor borst- of flesvoeding gaat, het heeft allebei voor- en nadelen, maar het is vooral belangrijk dat jij doet waar je je prettig bij voelt!

4 submarine Leestijd: 4 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.