Menu
Menu

Schadelijk

Röntgenfoto's schadelijk?

Tegenwoordig is de wereld vol van allerlei stralingen. Gelukkig zijn verreweg de meeste stralingen onschadelijk voor de zwangerschap. Echter, radioactieve straling, oftewel röntgenstraling, is wel schadelijk.

Extra gevoelig

Je ongeboren kindje kan extra gevoelig zijn voor röntgenstralingen, omdat alle organen/weefsels snel groeien. Wanneer de foto niet in de buurt van de buik genomen moet worden, gaat dit meestal gewoon door en kan het ook geen kwaad. Wanneer dit wel het geval is, wordt er gekeken of het onderzoek uitgesteld kan worden tot na de zwangerschap. Uiteraard kun je ook aangeven dat je elke vorm van röntgenstraling wilt uitstellen tot na de zwangerschap, wanneer je echt geen enkel risico wilt lopen en je dat een veiliger gevoel geeft.

Uitstel niet mogelijk

Is een uitstel van een röntgenfoto voor je eigen gezondheid niet mogelijk? Dan wordt er eerst nog gekeken of het mogelijk is een foto te maken zonder stralingen. Wanneer ook dit niet mogelijk is, zullen de stralingen zoveel mogelijk worden beperkt, zodat de impact voor je kindje minimaal blijft. Het is dus altijd belangrijk dat je direct aangeeft in het ziekenhuis dat je zwanger bent. Hier houden ze uiteraard rekening mee.

2 submarine Leestijd: 2 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.