Menu
Menu

Schadelijk

Waterpokken en rodehond

Wanneer je geen antistoffen hebt voor zowel de waterpokken als rodehond, kan dit gevaarlijk zijn voor je kindje.

Waterpokken

Bijna iedereen heeft vroeger de waterpokken gehad. Als dit het geval is, kun je het niet nog een keer krijgen. Ook is je kindje tijdens de zwangerschap en de eerste maanden na de geboorte beschermd. Wanneer je geen waterpokken hebt gehad of als je het niet zeker weet, raadpleeg dan je huisarts. Hij/zij kan je testen op antistoffen. Ben je in contact geweest met een waterpokkenpatiënt en heb je zelf geen waterpokken gehad? Neem dan contact op met je huisarts. Het is eventueel ook mogelijk om je, voorafgaand aan je zwangerschap, te laten vaccineren wanneer je niet beschermd bent tegen het virus en je vanwege bijvoorbeeld je werk een verhoogd risico loopt. Het krijgen van waterpokken terwijl je zwanger bent kan namelijk erg schadelijk zijn voor jou én je kindje. Zo heb jij een grotere kans om een longontsteking te krijgen en dit kan levensgevaarlijk zijn tijdens je zwangerschap.

Rodehond

Wanneer je tijdens je zwangerschap in aanraking komt met rodehond, kan het gevaarlijk zijn voor je kindje. Het virus kan aangeboren afwijkingen veroorzaken. Tegenwoordig worden kinderen ingeënt als ze 14 maanden zijn, tegelijk met de inenting tegen de mazelen en de bof. In 95% van de gevallen biedt een inenting levenslange bescherming. Twijfel je of je bent ingeënt? Laat dan via de huisarts onderzoeken of je voldoende antistoffen in je bloed hebt.

2 submarine Leestijd: 2 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.