Menu
Menu

Kwaaltjes

Dit kun je doen tegen vermoeidheid

De eerste periode van de zwangerschap staat meestal in het teken van vermoeidheid. Je hebt een goede nachtrust gehad, maar toch ben je bijna niet vooruit te branden. Hoe komt dit en wat doe je eraan?

Oorzaken

Voorheen hoefde je lichaam maar voor één persoon te werken, nu zijn dat er twee of misschien wel nog meer. Bovendien gieren de hormonen door je lichaam. Vooral de toename van het hormoon progesteron zorgt ervoor dat jij je zo vermoeid voelt.

Geef eraan toe!

Het beste dat je kunt doen, is er gewoon lekker aan toegeven, zoveel het kan. Accepteer dat je nu eenmaal iets minder kunt dan je voorheen gewend was.

  • Verwen jezelf.

Geef toe aan de vermoeidheid. Ontspan met bijvoorbeeld een filmpje, een heerlijk bad of een korte powernap tussendoor.

  • Blijf goed voor jezelf zorgen.

Het is belangrijk dat je genoeg blijft drinken, voldoende en gezond eet en blijft bewegen. Een dosis cafeïne lijkt je misschien even een oppepper te geven, maar op de lange termijn werkt dit averechts.

  • Blijf in bed liggen.

Kom je ’s nachts moeilijk in slaap? Probeer wel in bed te blijven liggen, zo komt je lichaam toch tot rust. Probeer op je linkerzij te slapen. Dit is het beste voor jou en je kindje, omdat er op deze manier een goede doorbloeding naar de placenta is.

  • Pas je levensstijl aan.

Tijdens je zwangerschap heb je minder energie dan voorheen. Het kan daarom zijn dat je op sommige vlakken even een stapje terug moet nemen. Zag je je vriendinnen voorheen standaard op een doordeweekse avond? Het is niet erg als je dit een keertje afzegt.

  • Overleg op je werk.

Heb je op je werk moeite om je te concentreren door de vermoeidheid? Overleg met je baas of het mogelijk is om een paar uurtjes minder te werken of af en toe thuis te werken, zodat je tussendoor kunt uitrusten.

3 submarine Leestijd: 3 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.