Menu
Menu

Kwaaltjes

Wat kun je doen tegen aambeien

Een zwangerschapskwaaltje waar je je misschien wat ongemakkelijk bij voelt, maar misschien wel mee te maken krijgt, is de vorming van aambeien. Ze verdwijnen (meestal) weer na de bevalling, maar prettig is het zeker niet. Wij vertellen je wat je ertegen kunt doen.

Hoe ontstaan ze?

Tijdens de zwangerschap is de kans op aambeien groter. Ongeveer 85% van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Dit komt omdat de druk op je anus toeneemt. Je darmen werken wat langzamer, waardoor je last kunt krijgen van obstipatie en je dus meer druk moet uitoefenen wanneer je naar het toilet moet. Bovendien zorgt de groei van je baarmoeder voor extra druk op het weefsel binnen de anus, waardoor ook aambeien kunnen ontstaan.

Wat kun je ertegen doen om het te voorkomen?

Eet voldoende vezel- en vochtrijke voeding en drink veel water, waardoor je ontlasting zacht blijft. Vezels zitten vooral in groente, fruit en volkorenproducten. Daarnaast is het verstandig om op tijd naar het toilet te gaan. Ophouden kan ervoor zorgen dat je ontlasting indikt, waardoor verstopping kan ontstaan. Veel en lang zitten kan de kans op aambeien ook vergroten, beweeg daarom regelmatig! Blijf je last houden? Ga dan even langs bij de huisarts, die kan je verschillende zalfjes voorschrijven die geschikt zijn voor zwangere vrouwen.

2 submarine Leestijd: 2 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.