Menu
Menu

Gezondheid

Sporten; wat kan wel en wat niet?

Bewegen is heel goed voor je. Het houdt je lichaam soepel en het kan helpen bij de bevalling en erna! Maar niet elke sport is geschikt wanneer je zwanger bent. Bovendien is overdrijven ook niet goed.

Goede sporten

Echte ‘zwangerschapssporten’ zijn wandelen, fietsen en zwemmen. Door het groeien van je buik en de mogelijke gewichtstoename, kunnen sommige sporten een uitdaging worden om nog te beoefenen. Misschien sport je helemaal niet en wil je nu je zwanger bent graag wat meer bewegen, wat altijd goed is! Het fijne van zwemmen en fietsen is dat je niet je eigen lichaamsgewicht hoeft te dragen. Dus of je nu een fanatieke sporter bent of graag wat meer wilt bewegen, met zwemmen en/of fietsen kun je toch lekker bezig zijn! Twijfel je of jouw sport wel geschikt is? Overleg dan even met je verloskundige. Een andere goede sport, speciaal voor zwangere vrouwen, is zwangerschapsyoga. Het helpt je om soepel en sterk te blijven tijdens én na je zwangerschap. Meer dan de ‘gewone’ zwangerschapsgym is yoga gericht op dat wat je binnenin je lichaam voelt en ervaart en op het leren kennen van je eigen grenzen.

Overdrijf niet!

Super goed als je elke week lekker gaat sporten. Ben je gewend aan stevige inspanning tijdens het sporten, dan kun je daar in het begin van de zwangerschap gewoon mee doorgaan. Overdrijf het echter niet, je hoeft geen nieuwe records te vestigen. Het is belangrijk dat je je sportschema aanpast gedurende je zwangerschap. Je lichaam verandert en het is goed om te blijven bewegen, maar pas de intensiviteit aan. Luister goed naar je lichaam. Heb je bepaalde klachten of merk je dat je bepaalde oefeningen niet goed meer kunt uitvoeren? Doe het dan wat rustiger aan.

De voordelen

Blijven bewegen brengt veel voordelen. Zo is de kans groot dat je minder last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Bovendien zal je gemakkelijker kunnen blijven bewegen tijdens je gehele zwangerschap, omdat je je spieren sterk houdt en je uithoudingsvermogen op peil blijft. Nog een voordeel; na de geboorte zal het gemakkelijker zijn om je lichaam terug te krijgen.

3 submarine Leestijd: 3 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.