Menu
Menu

Gezondheid

Roken & alcohol, wanneer stoppen?

Gewoontes die slecht zijn voor jou, zoals onder andere roken en het drinken van alcohol, zijn nog slechter voor je kindje. Maar vanaf wanneer kan dit nu écht schadelijk zijn?

Het beste

Het beste is natuurlijk om hier direct mee te stoppen nadat je weet dat je zwanger bent. Ook wat betreft medicijngebruik is het van belang dat je met je huisarts overlegt wat je het beste kunt doen.

Een vatbare periode

Vanaf week 5 worden alle organen van je kindje aangelegd, een vatbare periode! Is het schadelijk voor je kindje als je in de eerste weken van je zwangerschap, voordat je erachter kwam, nog alcohol hebt gedronken? Het blijft een onderwerp waar veel verdeeldheid over is. Het belangrijkste is om niet gelijk in de stress te schieten, want stress is sowieso slecht voor je kindje.

Waarom stoppen?

Waarom is het zo belangrijk om te stoppen met roken en drinken tijdens je zwangerschap? Roken en drinken kunnen een aantoonbaar effect hebben op je ongeboren kindje. Zo is de kans op een miskraam of een vroeg- of doodgeboorte groter en kan het invloed hebben op de groei van je kindje. Voor beiden geldt dus ook geen ondergrens. 1 sigaret of 1 wijntje kan al schadelijk zijn. Heb je moeite met stoppen met roken? Vraag hulp in je omgeving of raadpleeg je huisarts. Roken mensen in je omgeving? Vraag of ze het bij jou in de buurt eventjes niet willen doen of vermijd ze. De gezondheid van je kindje staat uiteraard op nummer 1.

2 submarine Leestijd: 2 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.