Menu
Menu

Kwaaltjes

Harde buiken

Je hebt vast wel eens gehoord van harde buiken. Dit komt in bijna elke zwangerschap wel voor. Het zijn voorbereidingsweeën voor de bevalling.

Wat is een harde buik?

De spieren van je baarmoeder trekken af en toe samen, waardoor je het gevoel van een harde, strakke buik kunt krijgen. Dit kan ook wel voelen als een soort kramp en trekt meestal na 30 tot 60 seconden weer weg. Je kindje merkt hier niets van.

Hoe ontstaat het?

Je baarmoeder is een grote spier en moet als het ware ‘oefenen’ voor de bevalling die komt, daarom worden harde buiken ook wel voorbereidings- of oefenweeën genoemd. Daarnaast kunnen andere factoren er extra voor zorgen dat je een harde buik krijgt, zoals het schoppen van je kindje, bukken, stress, seks, een volle blaas, blaasontsteking of een snelle groei van de baarmoeder.

Wat kun je ertegen doen?

Harde buiken kunnen geen kwaad. Wel is het verstandig dat, wanneer je er meerdere in een uur voelt en dit meerdere uren achter elkaar, je even met je verloskundige contact opneemt. Wanneer je merkt dat ze regelmatig terugkomen na momenten van inspanning is dit een teken dat je het wat rustiger aan moet doen. Je kunt ze niet voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de harde buiken te verlichten. Ga rustig liggen en verwarm je buik met bijvoorbeeld een kruik of ga lekker in bad liggen. Probeer ademhalingsoefeningen toe te passen die je bij de zwangerschapscursus hebt geleerd en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.

2 submarine Leestijd: 2 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.