Menu
Menu

Kwaaltjes

Vocht vasthouden

Beginnen de eerste kwaaltjes zich al aan te dienen? Een bekende is dikke enkels, met name aan het einde van de dag. Dit komt omdat je vocht vasthoudt. Best vervelend, maar wat kun je ertegen doen?

Oorzaken

Wanneer je zwanger bent, houd je gemiddeld twee tot drie liter extra vocht vast. Dit vocht heeft ook zeker een functie; het is onder andere nodig voor het vruchtwater en de groei van je kindje. Doordat de wand van je bloedvaten gedurende je zwangerschap dunner is, kan er makkelijker vocht vanuit de bloedvaten in het weefsel terechtkomen. Een andere oorzaak van het vasthouden van vocht kan zijn dat de baarmoeder steeds meer druk legt op je bekken, waardoor de afvoer van het bloed van je benen naar je hart steeds moeilijker wordt

Kan het kwaad?

Nee, het kan geen kwaad. Het is dan misschien wel vervelend, maar als je kindje is geboren, merk je vanzelf dat de klachten verdwijnen.

Wanneer je bloeddruk is verhoogd of je er erg veel last van hebt, is het echter wel verstandig om je huisarts te raadplegen.

Oplossingen tegen dikke enkels en het vasthouden van vocht

Ga zo nu en dan even met je benen omhoog liggen of vraag je partner om je enkels te masseren. Niet heel charmant, maar het werkt wel; steunkousen. Trek ze wel aan voordat je ’s ochtends opstaat. Neem verder geen of niet te veel overdreven zoute dingen, zoals chips, pizza, zoute nootjes of drop. Zorg dat je voldoende water drinkt, doordat je vaker moet plassen wordt er ook meer vocht afgevoerd. Probeer jezelf tijdens warm weer goed koel te houden door bijvoorbeeld je voeten in een koud badje te doen. Bovendien kan bewegen ook altijd helpen. Zoek de frisse buitenlucht op en loop lekker een rondje!

2 submarine Leestijd: 2 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.