Menu
Menu

Kwaaltjes

Last van vaginale afscheiding?

Tijdens de zwangerschap kan de vaginale afscheiding veranderen. Hoewel meer afscheiding normaal is, heb je tegelijkertijd een verhoogde kans op een verstoord evenwicht van de vaginale flora.

Tijdens je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, heb je waarschijnlijk meer afscheiding dan normaal. Bovendien is deze wateriger dan je waarschijnlijk gewend bent. Deze afscheiding ‘beschermt’ als het ware je vagina en je baarmoeder. Door de verhoogde oestrogeenproductie tijdens je zwangerschap kan het dus meer zijn dan je gewend bent.

Wat kun je ertegen doen?

Om jezelf zo fris en schoon mogelijk te houden, is het belangrijk dat je jezelf goed verzorgt. Gebruik tijdens de zwangerschap, maar ook daarbuiten, geen vaginale douche. Vaginaal spoelen tast de gezonde bacteriën aan en die zijn nu juist belangrijk om het natuurlijke milieu gezond te houden en de vagina te reinigen. Je schaamlippen kun je wassen met enkel water of met een zeepvrij product met een zuurgraad (pH) lager dan 7. Mocht je last hebben van jeuk en/of irritatie, dan kun je het beste de huisarts raadplegen. Hij/zij kan je bijvoorbeeld een zalfje voorschrijven om de klachten wat te verminderen.

2 submarine Leestijd: 2 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.