Menu
Menu

Kwaaltjes

Spataders voorkomen

In de zwangerschap heb je een hoger risico om last te krijgen van spataders, die meestal verschijnen op de benen.

Hoe ontstaan ze?

Spataders kunnen in de zwangerschap ontstaan doordat je aderen door hormonen slapper worden. Bovendien drukt je baarmoeder op de vaten in je buik, wat de bloedstroom van je benen naar het hart vernauwt. Wanneer het hebben van spataders in de familie zit, is de kans groter dat jij hier ook last van krijgt. 

Voorkomen

Gelukkig is er een aantal dingen dat je kunt doen om spataders wellicht te voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om minstens 30 minuten per dag te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Wanneer je veel zit, zorg dan dat je je voeten regelmatig beweegt door ze naar je toe te trekken en weer terug. Zo blijven je spieren in beweging. Ga hierbij niet met je benen over elkaar zitten, want dit knelt je aderen juist af. Daarnaast kan het dragen van elastische kousen helpen om de bloedstroom naar het hart te stimuleren. Doe ze altijd aan voor het opstaan, dus voordat het bloed in de benen stroomt. Zijn de spataders 9 maanden na de zwangerschap nog steeds aanwezig? Dan kun je overwegen om ze weg te laten spuiten of laseren. Je kunt hiervoor het beste contact met je huisarts opnemen.

 

2 submarine Leestijd: 2 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.