Menu
Menu

Kwaaltjes

Bekkenpijn

Lichte bekkenpijn is normaal in de zwangerschap. Maar wat is nu het verschil met bekkeninstabiliteit, wat zijn de klachten en wat kun je eraan doen?.

Mogelijke klachten

Klachten die kunnen wijzen op bekkenpijn of bekkeninstabiliteit zijn pijn vanuit het schaambeen, lage rugpijn, pijn rondom het stuitje, pijn in de onderbuik of startpijn. Met dit laatste wordt de pijn bedoeld die je voelt wanneer je bijvoorbeeld opstaat of start met lopen.

Verschil bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

De bekkengewrichten verslappen wat door de zwangerschapshormonen, zodat het bekken straks wat kan ‘meegeven’ bij de bevalling en dit kan pijnlijk zijn. Naast bekkenpijn heb je vast ook wel eens van bekkeninstabiliteit gehoord. Bij bekkeninstabiliteit zijn de klachten eigenlijk hetzelfde, maar veel heftiger dan bij bekkenpijn. Bekkenpijn komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap. De banden die aan je bekken vastzitten, worden soepeler. Bij bekkeninstabiliteit zijn deze banden té soepel geworden. De botten van je bekken zitten dan heel erg los en kunnen meer bewegen, wat pijnlijk kan zijn.

Wat kun je eraan doen?

Het is belangrijk dat je van tevoren goede uitleg van je verloskundige, huisarts of fysiotherapeut krijgt. Er moet een evenwicht gevonden worden tussen rust en activiteit. Beweging is namelijk belangrijk om je spieren sterk te houden, maar rust is van belang om verergering van de klachten te voorkomen. Een (bekken)fysiotherapeut kan je hier eventueel bij helpen door middel van verschillende behandelingen.

Bekkenpijn voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, maar helaas heb je dit niet altijd in de hand. Goed is om actief te blijven tijdens de zwangerschap, zodat je spieren sterk blijven. Krijg je toch last van bekkenpijn? Doe het dan wat rustiger aan en neem contact op met je huisarts of fysiotherapeut.

2 submarine Leestijd: 2 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.