Helaas
Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager
Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.
Kwaaltjes
Geplaatst op: 12-02-2020Lichte bekkenpijn is normaal in de zwangerschap. Maar wat is nu het verschil met bekkeninstabiliteit, wat zijn de klachten en wat kun je eraan doen?.
Klachten die kunnen wijzen op bekkenpijn of bekkeninstabiliteit zijn pijn vanuit het schaambeen, lage rugpijn, pijn rondom het stuitje, pijn in de onderbuik of startpijn. Met dit laatste wordt de pijn bedoeld die je voelt wanneer je bijvoorbeeld opstaat of start met lopen.
De bekkengewrichten verslappen wat door de zwangerschapshormonen, zodat het bekken straks wat kan ‘meegeven’ bij de bevalling en dit kan pijnlijk zijn. Naast bekkenpijn heb je vast ook wel eens van bekkeninstabiliteit gehoord. Bij bekkeninstabiliteit zijn de klachten eigenlijk hetzelfde, maar veel heftiger dan bij bekkenpijn. Bekkenpijn komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap. De banden die aan je bekken vastzitten, worden soepeler. Bij bekkeninstabiliteit zijn deze banden té soepel geworden. De botten van je bekken zitten dan heel erg los en kunnen meer bewegen, wat pijnlijk kan zijn.
Het is belangrijk dat je van tevoren goede uitleg van je verloskundige, huisarts of fysiotherapeut krijgt. Er moet een evenwicht gevonden worden tussen rust en activiteit. Beweging is namelijk belangrijk om je spieren sterk te houden, maar rust is van belang om verergering van de klachten te voorkomen. Een (bekken)fysiotherapeut kan je hier eventueel bij helpen door middel van verschillende behandelingen.
Voorkomen is beter dan genezen, maar helaas heb je dit niet altijd in de hand. Goed is om actief te blijven tijdens de zwangerschap, zodat je spieren sterk blijven. Krijg je toch last van bekkenpijn? Doe het dan wat rustiger aan en neem contact op met je huisarts of fysiotherapeut.
Moeders voor moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.