Menu
Menu

Tijdens de zwangerschap

Stuitligging

De meeste baby’s liggen aan het eind van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden, maar het kan voorkomen dat je kindje in een stuit ligt. De verloskundige kan met een liggingsecho kijken of dit zo is en of het noodzakelijk is je kindje te draaien of nog even te wachten of hij/zij zelf gaat draaien.

Oorzaak

Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor een stuitligging. Een stuitligging komt wel vaker voor bij afwijkingen aan de baarmoeder, wanneer de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt of wanneer je zwanger bent van een tweeling.

Gevolgen

Een stuitligging vergroot de kans op een keizersnede of eventuele complicaties bij de bevalling. Wanneer je kindje in een stuit ligt, zijn er twee opties. De ene optie is afwachten, het kan namelijk zijn dat je kindje uit zichzelf nog gaat draaien. Naarmate je dichterbij de uitgerekende datum komt, wordt dit wel lastiger. Je kindje heeft namelijk minder ruimte, waardoor het moeilijker wordt om zelf nog te draaien. De tweede optie is om je kindje te draaien. Dit gebeurt aan de buitenkant van je lichaam, waarbij de gynaecoloog met één hand de billen van je kindje pakt en deze omhoog probeert te duwen. Met de andere hand wordt het hoofdje naar beneden geduwd. Binnen 30 seconden kan dit gebeurd zijn, maar wanneer het wat lastiger gaat kan het enkele minuten duren. Het kan zijn dat je buik na het draaien pijnlijk aanvoelt, maar dit gaat meestal vanzelf weer over.

2 submarine Leestijd: 2 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.