Helaas
Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager
Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.
Tijdens de zwangerschap
Geplaatst op: 12-02-2020De meeste baby’s liggen aan het eind van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden, maar het kan voorkomen dat je kindje in een stuit ligt. De verloskundige kan met een liggingsecho kijken of dit zo is en of het noodzakelijk is je kindje te draaien of nog even te wachten of hij/zij zelf gaat draaien.
Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor een stuitligging. Een stuitligging komt wel vaker voor bij afwijkingen aan de baarmoeder, wanneer de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt of wanneer je zwanger bent van een tweeling.
Een stuitligging vergroot de kans op een keizersnede of eventuele complicaties bij de bevalling. Wanneer je kindje in een stuit ligt, zijn er twee opties. De ene optie is afwachten, het kan namelijk zijn dat je kindje uit zichzelf nog gaat draaien. Naarmate je dichterbij de uitgerekende datum komt, wordt dit wel lastiger. Je kindje heeft namelijk minder ruimte, waardoor het moeilijker wordt om zelf nog te draaien. De tweede optie is om je kindje te draaien. Dit gebeurt aan de buitenkant van je lichaam, waarbij de gynaecoloog met één hand de billen van je kindje pakt en deze omhoog probeert te duwen. Met de andere hand wordt het hoofdje naar beneden geduwd. Binnen 30 seconden kan dit gebeurd zijn, maar wanneer het wat lastiger gaat kan het enkele minuten duren. Het kan zijn dat je buik na het draaien pijnlijk aanvoelt, maar dit gaat meestal vanzelf weer over.
Moeders voor moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.