Menu
Menu

Emoties

Angst en pijnbestrijding

Zeker als je voor het eerst bevalt, is het normaal dat je daar een zekere angst voor hebt. Spreek ze uit! Ben je vooral bang voor de pijn? Wij vertellen je wat er mogelijk is op het gebied van pijnbestrijding.

Angst

Een bevalling is spannend, zeker als het voor jou de eerste keer is. Je weet niet hoe het zal gaan, hoe de pijn zal zijn, of alles volgens planning verloopt of dat er hulp van de gynaecoloog nodig is. Het is belangrijk om je angsten en/of zorgen uit te spreken. Je verloskundige, de gynaecoloog, de kraamverzorgster of de verpleegkundige kan vaak veel angst wegnemen en tips geven om je weer te ontspannen en vertrouwen te geven.

pijnbestrijding

De bevalling komt steeds dichterbij. Ben je er rustig onder of denk je er liever niet aan? Als je bang bent, neem je angst dan serieus en praat erover. De mate waarin jij de pijn kunt verdragen, kan afhangen van je angst of vermoeidheid.

Er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding, zoals een natuurlijke. Hieronder valt onder andere ademhalingsoefeningen of het aannemen van een andere houding. Daarnaast is het in de meeste ziekenhuizen mogelijk om van andere vormen van pijnbestrijding gebruik te maken. Een ruggenprik is er hier een van, wat deels de pijn van de wee├źn kan wegnemen. Ook is het mogelijk dat je via een injectie pethidine krijgt toegediend. Dit heeft ongeveer dezelfde werking als morfine. Je pijn zal hier dus minder van worden, maar je krijgt ook minder van de bevalling mee. Remifentanil doet ongeveer hetzelfde als pethidine, alleen kun je hierbij zelf via een pompje bepalen wanneer je wat via een infuus krijgt toegediend. Vraag de mogelijkheden van pijnbestrijding ook na bij je verloskundige, maar bedenk je wel dat een pijnloze bevalling helaas niet bestaat!

3 submarine Leestijd: 3 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.