Menu

38 tips & weetjes

Hier vind je vele tips & weetjes voor tijdens je zwangerschap over zwangerschapskwaaltjes, emoties, voeding, sport en nog veel meer.

002967 Sara Bujb

Geluk kun je delen

Wist je dat je met jouw zwangerschap andere vrouwen kunt helpen ook zwanger te worden? Hoe? Bekijk de video
002616_13-alcohol.jpg

Roken & drinken

Vanaf week 5 worden alle organen van je kindje aangelegd, een vatbare periode! Stop daarom met roken en alcohol drinken en overleg met je huisarts over medicijngebruik.
Lees meer
002008_istock-000042547260-small.jpg

Misselijkheid

Door de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG kun je je in de eerste weken wat misselijk voelen. Geen pretje! Je verlicht dit vervelende gevoel een beetje door een cracker of beschuitje te eten voor je opstaat en 3x per dag 10 tot 25 mg vitamine B6 te slikken.
Lees meer
001881_001127-ziekenhuis.jpg

Eerste controle

Bel in week 7 een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt om een afspraak te maken voor de eerste controle. Alleen als er geen verloskundige in jouw woonplaats is gevestigd, mag de huisarts je begeleiden. Dit is zo geregeld met de ziektekostenverzekeraars.
Lees meer
002014_istock-000042523300-small-1.jpg

Wel en niet eten?

Belangrijk om te eten zijn: zo’n 2x per week vette vis (bijvoorbeeld haring, zalm of sardines) en gebruik 400 ml melk(producten). Rauw vlees, kaas gemaakt van rauwe melk (lait cru), voorverpakte gerookte vis, roofvis en orgaanvlees kun je beter laten staan.
Lees meer
002566_61-onzeker.jpg

Onzeker

Er gebeurt van alles in je lichaam. Grote kans dat je je daar soms onzeker door voelt en misschien zelfs twijfelt. Voel je hier niet schuldig over, het hoort er echt bij. Bespreek het met je partner, een vriendin of bijvoorbeeld je verloskundige.
Lees meer
002568_02-informeren.jpg

Kraamzorg regelen

In week 10 zie je nog nauwelijks dat je zwanger bent en toch is het al handig om een aantal zaken te regelen. Belangrijk in deze periode is het regelen van kraamzorg. Laat je goed informeren over wat de zorg precies inhoudt. Verder kun je je oriënteren op kinderopvang en eventueel op een zwangerschapscursus of –yoga.
Lees meer
002570_15-moe.jpg

Vermoeidheid

De eerste weken staan meestal in het teken van vermoeidheid. Geef er gewoon lekker aan toe, zoveel het kan en verwen jezelf met bijvoorbeeld een filmpje. Een erg leuke die we je kunnen aanraden is Morrison krijgt een zusje. In deze Nederlandse film is de 8-jarige Morrison bang voor zijn plekje in het gezin als blijkt dat hij een zusje krijgt. Een heerlijke en ontroerende film!
Lees meer
002884_sporten.jpg

Sporten

Bewegen is heel goed voor je. Het houdt je lichaam soepel en kan helpen bij de bevalling en erna! Echte ‘zwangerschapssporten’ zijn wandelen, fietsen en zwemmen. Twijfel je of jouw sport wel geschikt is? Overleg dan even met je verloskundige.
Lees meer
002576_03-baasinlichten.jpg

Je baas vertellen

Officieel hoef je pas 3 weken voor je zwangerschapsverlof begint aan je baas te vertellen dat je zwanger bent. Maar ja, hij ziet het natuurlijk al veel eerder! Wanneer je het vertelt is dus eigenlijk aan jou. Toch is het fijn om het rond week 14 te doen. Je baas kan rekening met je houden en tijdig vervanging regelen. Een zwangerschapsverklaring van de verloskundige geeft je recht op verlof.
Lees meer
001993_istock-000063216589-small.jpg

Tandartsbezoek

Door een andere eetbehoefte en overgeven, ben je tijdens je zwangerschap gevoeliger voor tandvleesproblemen. Breng daarom minstens elk half jaar een bezoekje aan de tandarts en ga bij problemen een keertje extra. Je kunt bijvoorbeeld een poetsinstructie vragen aan de tandarts of mondhygiëniste, en eventueel een extra reiniging laten doen. Bij een goede mondhygiëne en behandeling kan een tandvleesontsteking altijd onder controle worden gehouden. Mocht je een behandeling moeten ondergaan, vertel je tandarts dan altijd dat je zwanger bent!
Lees meer
002888_naamgeven.jpg

Een naam geven

Je hebt vast al nagedacht over een mooie naam voor je kindje. Schrijf ze vooral ook op vanaf week 17! Soms bedenk je er een die hartstikke leuk lijkt, maar tegenvalt als je ‘m later nog eens terugleest. En krijgt hij of zij jouw achternaam of die van je partner? Je kunt tegenwoordig kiezen! Informeer bij de gemeente hoe dit werkt.
Lees meer
002021_istock-000063933697-small.jpg

Maagzuur

Last van maagzuur? Eet per dag liever meerdere kleine porties dan drie keer een heel bord vol. Verder kun je koolzuurhoudende drankjes, koffie, kauwgom en scherpe kruiden beter laten staan. Slaap ’s nachts met je matras een beetje omhoog en slaap op je linkerzij. En wat ook wel eens helpt, is een lepel vanillevla!
Lees meer
002026_istock-000048652054-small-1.jpg

Aambeien

Een zwangerschapskwaaltje waar je je misschien wat ongemakkelijk bij voelt, is de vorming van aambeien. Ze kunnen aan de buiten- en aan de binnenkant van je anus zitten en verdwijnen (meestal) weer na de bevalling. Verlicht de last een beetje door vezel- en vochtrijke voeding te eten waardoor je ontlasting zacht blijft en pers zo min mogelijk mee. Blijf je last houden? Vraag bij de apotheek om een miniklysma of om een aambeienzalf.
Lees meer
002586_22-yoga.jpg

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga helpt je om soepel en sterk te blijven tijdens én na je zwangerschap. Meer dan de ‘gewone zwangerschapsgym’ is yoga gericht op dat wat je binnen in je lichaam voelt en ervaart en op het leren kennen van je eigen grenzen. Naast het volgen van een cursus, kun je ook oefeningen thuis doen. Bijvoorbeeld met behulp van dit filmpje.
Lees meer
002591_26-smaken.jpg

Verschillende smaken

Wist je dat uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat baby’s al in de baarmoeder gezond eten aangeleerd kunnen krijgen? Je kunt je kindje dus nu al aan verschillende smaken laten wennen door afwisselend (gezond) te eten.
Lees meer
002967 Sara Bujb

Geluk kun je delen

Wist je dat je met jouw zwangerschap andere vrouwen kunt helpen ook zwanger te worden? Hoe? Bekijk de video
002895_foliumzuur.jpg

Foliumzuur

Als je zwanger bent of wilt worden is het verstandig om extra foliumzuur te slikken. Foliumzuur (B11) speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind en heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces en de weefselgroei dat al vanaf de eerste dag na de bevruchting begint. Omdat het voor zwangere vrouwen bijna niet mogelijk is de gewenste hoeveelheid via de voeding binnen te krijgen is het advies van de Gezondheidsraad om een supplement foliumzuur te gebruiken vanaf 4 weken voor de bevruchting tot en met de 10 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. (zie ook foliumzuur (vervolg)
Lees meer
002924_zink.jpg

Zink

Zink is een veelzijdig mineraal. Zo is zink van belang voor je ogen en draagt het bij aan de normale vruchtbaarheid, zowel van de man als van de vrouw. Verder is zink goed voor je nagels, huid en haren. Bovendien ondersteunt het de geest en heeft zink een positieve invloed op het immuunsysteem. Je vindt zink in volle granen, noten, peulvruchten, vlees en eieren, ter aanvulling op je voeding kun je kiezen voor een multivitamine zoals Compleet Zwanger van Davitamon een complete aanvulling op je voeding en speciaal afgestemd op de behoefte van jouw lichaam als aanstaande moeder en draagt bij aan de ontwikkeling van je baby. (KAG-nr:24-1117-1759)
Lees meer
002599_09-vitamined.jpg

Vitamine D

Vitamine D heeft een belangrijke functie in je lichaam. Daarom is het belangrijk om het hele jaar door voldoende vitamine D binnen te krijgen. Zonlicht is de voornaamste bron van vitamine D. Laat niet zomaar de boter of margarine weg uit je voeding. En zorg dat je dagelijks in de buitenlucht komt (met je blote huid, zonder foundation, in de zon zonder te 'bakken'!) Vitamine D vind je overigens ook in eieren, vette vis en volle melk. Ter aanvulling op je voeding kun je ook kiezen voor een multivitamine zoals Compleet Zwanger van Davitamon. (KAG-nr:24-1117-1759)
Lees meer
002570_15-moe.jpg

Moe? Check je ijzer

In de zwangerschap maak je 1 liter bloed aan, 1 kilo extra baarmoeder, 1 pond moederkoek en zo'n 7 pond kind. Daar is ijzer voor nodig. Veel ijzer. Niet zo gek dus dat je in de zwangerschap wat sneller dan normaal bloedarmoede hebt. Voel je je moe, zie je bleek en kom je alleen hijgend nog de trap op? Dan zou je wel eens bloedarmoede kunnen hebben.
Lees meer
002601_11-roken.jpg

Roken

Roken is zowel voor jezelf als voor de baby niet gezond.
Lees meer
002880_overdrijfniet.jpg

Overdrijf niet!

Super goed als je elke week lekker gaat sporten. Ben je gewend aan stevige inspanning tijdens het sporten, dan kun je daar in het begin van de zwangerschap gewoon mee doorgaan. Overdrijf het echter niet, je hoeft geen nieuwe records te vestigen.
Lees meer
001903_001055-fietsen.jpg

Fietsen en zwemmen

Door het groeien van je buik en mogelijke gewichtstoename kunnen sommige sporten een uitdaging worden om nog beoefend te worden. Misschien sport je helemaal niet en wil je nu je zwanger bent graag wat meer gaan bewegen, wat een goede keuze is. Het fijne van zwemmen en fietsen is dat je niet je eigen lichaamsgewicht hoeft te dragen. Dus of je nu een fanatieke sporter bent of graag wat meer wilt bewegen, met zwemmen en/of fietsen kun je toch lekker bezig zijn.
Lees meer
002608_06-coffeebreak.jpg

Pauze

Soms kost het werk je te veel energie. Wellicht kun je in overleg met je werkgever afspreken dat je een uurtje later begint.
Lees meer
001863_001109-toxoplasmose.jpg

Toxoplasmose

Het klusje om de kattenbak schoon te maken, kun je beter door een ander laten doen. Kan dat niet, draag dan handschoenen. Om te voorkomen dat de parasiet (=toxoplasma gondii) actief wordt, is het aan te raden om de kattenbak elke dag te verschonen. Gezonde volwassenen kunnen van toxoplasmose hooguit wat griepering worden, maar als je als zwangere vrouw voor het eerst besmet raakt, kan ook de baby besmet raken.
Lees meer
002468_istock-000033029322-small.jpg

Infecties

Tijdens de zwangerschap kun je anders reageren op een infectie dan anders. Dat betekent dat je meer moet letten op hygiëne, op het koel bewaren van voedingsmiddelen en op het goed doorkoken of bakken van vlees, vis en kliekjes. Als er een infectieziekte heerst in je omgeving, moet je ook waakzamer zijn dan anders.
Lees meer
002555_70-onderzoek.jpg

Rodehond

Wanneer je tijdens je zwangerschap voor het eerst in aanraking komt met rodehond, dus zonder dat je antistoffen hebt, is rodehond gevaarlijk voor het kind. Het virus kan aangeboren afwijkingen veroorzaken. Ben je niet ingeënt tegen rodehond, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland opgroeide of omdat je ouders religieuze of prinicpiële bezwaren hadden, laat dan via de huisarts onderzoeken of je voldoende antistoffen in je bloed hebt.
Lees meer
002557_45-waterpokken.jpg

Waterpokken

Als je geen waterpokken hebt gehad of als je dat niet zeker weet, laat dan in het begin van de zwangerschap in het bloed bepalen of je antistoffen tegen waterpokken hebt. Ben je in contact geweest met een waterpokkenpatiënt en heb je geen antistoffen, laat dan binnen vier dagen antistoffen toedienen. Heb je namelijk geen antistoffen tegen waterpokken dan bestaat er een heel kleine kans dat de baby ermee besmet raakt en er aangeboren afwijkingen aan overhoudt.
Lees meer
002472_istock-000064357201-small.jpg

Vaginale afscheiding

In de zwangerschap kan de vaginale afscheiding veranderen. Ze kan overvloediger worden, wateriger. Hoewel meer afscheiding normaal is, heb je tegelijkertijd een verhoogde kans op een verstoord evenwicht in de vagina. Om je zelf zo fris en schoon mogelijk te houden is het belangrijk dat je jezelf goed verzorgd. Gebruik in de zwangerschap, maar ook daarbuiten, geen vaginale douche. Vaginaal spoelen tast de gezonde bacteriën in de vagina aan, en die zijn nu juist belangrijk om het vaginale milieu gezond te houden en de vagina te reinigen. Je schaamlippen kun je wassen met enkel water of met een zeepvij wasproduct met een zuurraad (pH) lager dan 7.
Lees meer
001823_001069-kinderopvang.jpg

Kinderopvang

Het lijkt nog heel ver weg, maar toch kun je niet vroeg genoeg beginnen om met je partner te bespreken hoe jullie de kinderopvang gaan regelen en de taken gaan verdelen. Het is wel zo prettig dat je samen met je partner het juiste gevoel hebt bij het soort opvang dat jullie misschien nodig hebben. Zijn er opa's en oma's die misschien op willen passen of is er een leuk kinderdagverblijf in de buurt. Ook is het handig om een kostenplaatje te maken voor straks. Hoeveel ben je kwijt aan kinderopvang? Hoeveel houd je over als je beiden een dag minder gaat werken? Dus ga er samen maar eens voor zitten, zodat straks als je kindje er is alles is geregeld.
Lees meer
001905_001083-lifestyle.jpg

Leefstijl

Gebruik je zwangerschap als moment om je leefstijl te veranderen als die te wensen overlaat. Ga gezond eten en stop met ongezonde gewoonten. Dat werkt levenslang door op je kind.
Lees meer
002967 Sara Bujb

Geluk kun je delen

Wist je dat je met jouw zwangerschap andere vrouwen kunt helpen ook zwanger te worden? Hoe? Bekijk de video
002648_istock-000064705867-small.jpg

Zwanger en vragen!

Waarschijnlijk weet je nog maar net dat je zwanger bent en voelt het allemaal nog erg onwerkelijk. Dat is heel normaal hoor. Feit is dat er een klein mensje in je buik gaat groeien en dat je over ongeveer 8 maanden mama zult zijn. Helemaal niet zo gek dat je juist nu ontelbaar veel vragen hebt. Kijk maar eens bij onze tips en weetjes. Hier vind je vast veel antwoorden op je vragen.
Lees meer
002560_60-uitgerekendedatum.jpg

Uitgerekende datum

Wanneer je kindje geboren gaat worden is niet precies te zeggen, maar een richtlijn is wel handig. De meeste vrouwen bevallen ergens rond de 40 weken, oftewel 280 dagen, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Hierbij ervan uitgaande dat je een regelmatige cyclus hebt van 4 weken. Bij een langere menstruatiecyclus ben je iets later uitgerekend. Bij een kortere cyclus iets eerder. Misschien beval jij wel op de voor jouw uitgerekende datum.
Lees meer
002896_veranderjeleefstijl.png

Verander je leefstijl

Leef je momenteel niet echt gezond, dan is dit het moment om daar iets aan te doen. Het is zo belangrijk dat je goed voor jezelf en je kindje zorgt.
Lees meer
003356_1-foliumzuur.jpg

Foliumzuur (vervolg)

Foliumzuur is o.a. te koop bij de drogist of apotheek en zit van nature ook in broccoli, stevige bladgroenten (zoals boerenkool), volkorenbrood, peulvruchten, sinaasappelsap en noten. Ter aanvulling op je voeding kun je ook kiezen voor een multivitamine zoals Compleet Zwanger van Davitamon. Deze bevat een combinatie van vitamines en mineralen met o.a. de dagelijks aanbevolen hoeveelheid volgens de Gezondheidsraad van 400 microgram extra foliumzuur en 10 microgram vitamine D3. Davitamon Compleet Zwanger is een complete aanvulling op je voeding en speciaal afgestemd op de behoefte van jouw lichaam als aanstaande moeder. (KAG-nr:24-1117-1759)
Lees meer
002919_gezondgewicht.png

Gezond gewicht?

Om te weten of je een gezond gewicht hebt, is het nuttig om je BMI (bodymass index) uit te rekenen. De BMI is je gewicht (in kilo's) gedeeld door het kwadraat van je lengte (in meters). De verschillende BMI's zijn: BMI onder de 19: ondergewicht
Lees meer
003369 Davitamon2

Davitamon

Compleet Zwanger van Davitamon bevat een combinatie van vitamines en mineralen met o.a. de dagelijks aanbevolen hoeveelheid volgens de Gezondheidsraad van 400 microgram extra foliumzuur en 10 microgram vitamine D3. Het is een complete aanvulling op je voeding speciaal afgestemd op de behoefte van jouw lichaam als aanstaande moeder. Met foliumzuur met vitamine D3 draag je bij aan de ontwikkeling van je baby. (KAG-nr:24-1117-1759)
Lees meer
003355_3-vitamined.jpg

Extra vitamine D

Voor verschillende groepen wordt extra vitamine D aanbevolen: • Baby’s en kinderen tot 4 jaar • Vrouwen tijdens de zwangerschap • Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar • Mensen die onvoldoende buiten komen (tussen 11-15uur) of een donkere huidskleur hebben Voor deze groepen geldt het advies van de Gezondheidsraad om elke dag 10 microgram vitamine D te slikken. Voor mannen en vrouwen boven de 70 jaar is dat zelfs 20 microgram per dag.
Lees meer
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.